Veel dingen kunnen uw tandvlees pijnlijk en ontstoken maken, maar niet alle oorzaken vereisen een bezoek aan de tandarts.
Soms is zacht, pijnlijk tandvlees slechts een teken dat u uw tanden te hard poetst. Andere keren kan uw tandvlees pijn doen als het geïrriteerd raakt door een beugel of kunstgebit. Als u een vrouw bent, kunnen hormonale veranderingen in verband met uw menstruatie, zwangerschap of menopauze er ook voor zorgen dat uw tandvlees opzwelt en pijn doet.
Ontstoken tandvlees, lees meer.
1. Hoe pijnlijk tandvlees te kalmeren
Pijnlijk of ontstoken tandvlees doet pijn en daar wilt u van af, maar de oplossing is niet zo makkelijk. Wat te doen tegen ontstoken tandvlees? Probeer deze eenvoudige huismiddeltjes voor pijnlijk tandvlees:
- Spoel uw mond met warm zout water.
- Gebruik alleen tandenborstels met zachte of extra zachte haren.
- Gebruik vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol (Tylenol), zoals aangegeven.
Andere vrij verkrijgbare producten voor de behandeling van pijnlijk tandvlees vindt u in de apotheek. Waaronder:
- Mondwater met waterstofperoxide (zoals Gly-Oxide)
- Gels die u rechtstreeks op pijnlijk tandvlees aanbrengt (zoals Anbesol)
Als je tandvlees pijn doet en je een wit laagje op je tong of wangen hebt, heb je mogelijk een infectie die spruw wordt genoemd. Het is een soort schimmelinfectie. Het eten van yoghurt met levende culturen kan helpen, maar u moet een arts of tandarts raadplegen als het niet overgaat.
Als u pijnlijk tandvlees en witte aften met een rode rand heeft, kan dit aften zijn. Ze zijn niet besmettelijk en verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 weken. Aften groter dan een centimeter kunnen erg pijnlijk zijn en moeten door een tandarts worden behandeld.
Om je pijn in de tussentijd te verlichten, vermijd je pittig, zout en zuur voedsel en volg je dezelfde huismiddeltjes hierboven.
2. Wanneer naar de tandarts
Als uw tandvlees meer dan een week pijn doet of bloedt, ga dan naar uw tandartsstoel. Rood, gezwollen tandvlees dat snel bloedt, is een teken van gingivitis, een tandvleesaandoening. U kunt uw tandvlees weer normaal krijgen door regelmatig te poetsen en te flossen en uw tanden regelmatig te poetsen. Indien onbehandeld, kan gingivitis leiden tot een ernstiger vorm van tandvleesaandoening, parodontitis genaamd, die pijnlijke ophopingen van pus kan veroorzaken, abcessen genaamd. Het kan ook leiden tot tandverlies.
Tandvleesaandoening is in verband gebracht met hartaandoeningen, dus het is erg belangrijk om goed voor uw mond te zorgen.
Raadpleeg uw tandarts als u tandvleespijn heeft of een van deze symptomen:
- Bloedend tandvlees
- Rood en gezwollen tandvlees
- Terugtrekkend tandvlees van uw tanden
- Kunstgebit dat niet meer past
- Pijn bij het kauwen
- Losse tanden
- Tanden die gevoelig zijn voor warm of koud
Om uw tandvlees gezond te houden en tandvleesaandoeningen te voorkomen, raadt KT3 Tandartsen aan om uw tanden twee keer per dag te poetsen en één keer per dag te flossen.