Een parodontoloog is een specialist op het gebied van de ondersteunende weefsels rondom de tanden, het zogenaamde parodontium. Het bestaat uit het kaakbot, het wortelmembraan en het tandvlees. Maar wat doet een parodontoloog?
Parodontologie, wat wilt u weten?
1. Wat doet een parodontoloog?
Omdat een parodontoloog over allesomvattende vaardigheden en ervaring op dit gebied beschikt, kunnen tandartsen en mondhygiënisten begeleiding en ondersteuning zoeken bij de behandeling van hun patiënten met tandvleesproblemen. Zij verwijzen hun patiënten hiervoor door naar de praktijk van een parodontoloog. Vergelijk het met een huisarts die ook doorverwijst naar een KNO-arts als hij oorproblemen heeft die hij zelf niet kan behandelen of advies nodig heeft.
De parodontoloog beoordeelt nauwkeurig de conditie van het tandvlees met behulp van speciale sondes en maakt indien nodig aanvullende röntgenfoto’s om schade aan het kaakbot te beoordelen. Op basis van deze informatie kan de parodontoloog precies bepalen wat er aan de hand is (de diagnose) en de vooruitzichten (de prognose) en behandelmogelijkheden bepalen, zodat hij advies kan geven en een behandeling kan aanbieden.
Naast het beoordelen van het tandvlees en het onderliggende kaakbot, voert de parodontoloog ook regelmatig operaties uit. Hiermee wordt beoogd de conditie van het tandvlees te verbeteren als een grondige behandeling door de mondhygiënist er nog niet in is geslaagd de situatie onder controle te krijgen.
2. Verwijzing naar parodontoloog
Ook de mondhygiënist tandarts controleert de conditie van het tandvlees. Het is verplicht voor de mondzorgverlener om het tandvlees te beoordelen tijdens de periodieke controle. Dit gebeurt in Nederland sinds 1998 met een speciale screeningsmethode, de Nederlandse Parodontale Screening Index, en sinds 2020 is het ook mogelijk volgens de periodieke parodontale screeningsmethode. Bij de twee middelen gaat het om zakelijke transacties en het snel afhandelen van de conditie van het tandvlees. die in een getal verandert. Op basis van dit cijfer van deze score kan de mondhygiënebehandeling worden uitgebreid en wordt de behandeling complex en kunnen ze betrekking hebben.
In de meeste gevallen kan de tandvleesbehandeling plaatsvinden in uw eigen tandartspraktijk, van tandarts tot zelfstandig mondhygiënist. Als het effect van de behandeling echter onvoldoende is of ondanks de behandeling de conditie van het tandvlees verslechtert of de behandeling zo complex is dat een waarschijnlijke chirurgische behandeling of zelfs het trekken van een tand noodzakelijk is, zal de mondhygiëniste met u overleggen de tandarts van de tandarts zelf naar de parodontoloog.
Om onnodige behandelingen maar ook kosten te voorkomen, is het van belang om tijdig met de tandarts of mondhygiënist te overleggen of een verwijzing naar een parodontoloog zinvol of verstandig is.
3. Opleiding tot parodontoloog
Na het afronden van de studie tandheelkunde en de keuze voor differentiatie in een specifiek deelgebied van de tandheelkunde. Sinds 1991 bestaat er in Nederland een officieel en internationaal erkende opleiding voor parodontologen. Het is een 3-jarige voltijdse postdoctorale opleiding die leidt tot overstijgende kennis en kunde op het gebied van implantologie.
Na zijn afstuderen kan de gediplomeerd parodontoloog zich inschrijven bij de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) om erkend te worden als parodontoloog in Nederland. Voorafgaande strikte normen en gedragsregels en het erkenningsproces kunnen meerdere jaren duren. Sinds de accreditatie van de parodontoloog NVvP wordt de kwaliteit continu bewaakt door middel van jaarlijkse testen en periodieke praktijkbezoeken. De officiële tandvleesspecialist is te herkennen aan de proceduresticker.