» Home » Advies en consultancy » Huurder betaalt niet, wat nu?

Huurder betaalt niet, wat nu?

by Superpress
Huurder betaalt niet

Of u nu voor het eerst te maken krijgt met een achterstallige betaling of een huurder heeft met een lange geschiedenis van achterstallige betalingen. De huurder betaalt niet en het kost u tijd en geld om de situatie recht te zetten. Hieronder vindt u een eenvoudig proces van vijf stappen waarin de acties worden beschreven die u kunt nemen als een huurder te laat betaalt. Koning en De Raadt is specialist in huurincasso en huurrecht.

Stap 1. Controleer uw huurdocumenten

Hoe gek het ook klinkt, controleer uw administratie om er zeker van te zijn dat de huurder echt te laat is met zijn huur. Soms houden huiseigenaren betere papieren gegevens bij dan in hun hoofd en kunnen ze zich vergissen over wanneer iets wel of niet is betaald.

De meeste overeenkomsten bevatten een clausule die huurders een aantal dagen/weken geeft om de huur te betalen na de normale vervaldatum. Als u gecontroleerd heeft en vastgesteld hebt dat de huurder inderdaad te laat is, bent u gebonden aan de voorwaarden die zijn overeengekomen in de huurovereenkomst.

Gewoonlijk vermeldt de huurovereenkomst een vergoeding voor te late betaling, maar als dat niet het geval is, kunt u niet met terugwerkende kracht van gedachten veranderen en besluiten deze wel in rekening te brengen. En onthoud, wat u persoonlijk ook denkt over een late huursituatie, te late betaling is altijd een schending van de door alle partijen ondertekende huurovereenkomst, waardoor het in feite een contractbreuk wordt.

Stap 2. Stuur een herinnering

De volgende stap zou zijn om de huurder te bedienen met een vriendelijke herinnering. Dit is een stuk papier dat de huurder eraan herinnert dat de huur te laat is. Het moet een lijst bevatten van alle verschuldigde kosten (inclusief late vergoedingen) en een waarschuwing over juridische stappen die u moet nemen als de huur niet snel volledig wordt betaald. Het kan persoonlijk aan de huurder worden betekend, gemaild of aan de deur van de verhuurde woning worden geplakt zodra de huur verschuldigd is.

De huurder betaalt niet, maar soms zijn ze hier onwetend van.

Koning en De Raadt

Deze verklaring zal u ook later in de rechtszaal helpen als u moet bewijzen dat er een patroon van achterstallige betalingen was (houd dus een kopie voor uzelf!). Deze stap is niet wettelijk verplicht en wordt alleen aanbevolen als voorlopige maatregel. Hopelijk zal dit de herinnering aan een eerlijke maar vergeetachtige huurder opfrissen, maar de dreiging van juridische stappen zal ervoor zorgen dat andere huurders het serieus nemen.

Stap 3. Pleeg een belletje

Een telefoontje naar de huurder om erachter te komen wat er aan de hand is, kan voor of na de kennisgeving van te late huur worden gedaan. Dit hoeft echter maar één keer te gebeuren om beschuldigingen van intimidatie (wat zeer illegaal is) te voorkomen. Het telefoontje heeft hetzelfde doel als een vriendelijke herinnering, maar heeft als bijkomend voordeel dat u de huurder persoonlijk te woord zult staan. Probeer daarom een ​​telefoongesprek niet te vervangen door een e-mail.

Stap 4. Stuur een betalings- of opzeggingsbericht

Dit is een formeler document dan de ’te late huuropzegging’ en is technisch gezien de eerste stap in het ontruimingsproces. Het laat de huurder zien dat je de actie serieus neemt en kan persoonlijk bij de huurder dingen verhalen zodra de huur te laat is.

Deze kennisgeving moet duidelijk uw voornemen tot uitzetting vermelden, het bedrag dat u verschuldigd bent (inclusief eventuele late vergoedingen) en de deadline voor volledige betaling. Als u een uitzettingsadvocaat heeft, kunnen zij dit opschrijven.

Meestal kunt u een ontruimingsbevel op de deur van de verhuurde woning hangen of persoonlijk aan de huurder overhandigen. Je kunt er ook een naar hen mailen als beveiliging. Daarna moet je een tijdje wachten voordat je uitzettingsdocumenten kunt indienen – afhankelijk van de staat duurt dit meestal ongeveer drie tot vijf dagen, dus controleer de lokale wetgeving.

Stap 5. Neem juridische stappen

Als al het andere faalt en de huurder betaalt niet, huur dan een incassobureau in. Dien zo snel mogelijk een klacht van huurder-verhuurder in bij de rechtbank. Op veel plaatsen is het illegaal om een ​​huurder uit huis te zetten totdat alle juridische procedures zijn afgerond. Dit proces kan maanden duren.

Koning en de Raadt bezit veel kennis op het gebied van huurrecht en kan je helpen bij het juridische proces.

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden