Pijnlijk tandvlees kan erg vervelend zijn. Zeker als je tandvlees zo pijnlijk is dat je er niet meer mee kunt eten en drinken. Ontstoken tandvlees kan wijzen op een probleem met uw mondgezondheid. Hieronder leggen we uit waar pijnlijk tandvlees vandaan komt en hoe je pijnlijk tandvlees kunt behandelen en voorkomen.
Ontstoken tandvlees, lees meer.
- Oorzaken van ontstoken of pijnlijk tandvlees
- Symptomen ontstoken tandvlees
- Wat te doen tegen ontstoken tandvlees?
1. Oorzaken van ontstoken of pijnlijk tandvlees
Er zijn vele oorzaken die kunnen leiden tot ontstoken tandvlees. De exacte reden is vaak door uzelf lastig te bepalen. Een mondexpert, zoals een tandarts en mondhygiënist, weet vaak wel wat de oorzaak is. Om u toch te helpen bij de bepaling waar het aan ligt, om vervolgens te weten bij ontstoken tandvlees wat te doen, zetten we hieronder een aantal mogelijke oorzaken.
1.1 Tandvleesontsteking
Ontstoken tandvlees kan je tandvlees pijnlijk en geïrriteerd maken. Ontstoken tandvlees zwelt op en bloedt als je je tanden poetst. Gingivitis wordt meestal veroorzaakt door slechte mondhygiëne of voedselresten die zich onder het tandvlees bevinden.
1.2 Slechte mondhygiëne
Pijnlijk tandvlees wordt vaak veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Voedselresten, bacteriën en speeksel vormen tandplak en tandsteen, wat het tandvlees kan irriteren. Bovendien zetten bacteriën in de mond suiker in eten en drinken om in zuren, die het tandglazuur kunnen aantasten.
1.3 Hard poetsen
Te hard poetsen kan leiden tot pijnlijk tandvlees. Poetstrauma kan optreden als u te hard poetst en tijdens het poetsen op de tandenborstel drukt. Tandenborstelharen kunnen je tandvlees beschadigen, waardoor het ontstoken raakt. Een mondhygiëniste kan u helpen met poetstechnieken.
1.4 Etensresten
Acute tandvleespijn? Dit kan plotseling gebeuren door voedselresten onder de tandvleesrand. Stel je bijvoorbeeld voor dat er een scherp stuk vlees in je kauwgom zit. Als u uw tanden niet goed poetst, kan dit leiden tot tandvleesaandoeningen.
1.5 Aften
Aften zijn zweren of blaren die overal in de mond kunnen voorkomen, maar komen het meest voor op de lippen en binnenkant van de wangen of onder de tong. Aften zijn meestal gebroken wit of geel van kleur met rode, ontstoken randen. De oorzaak kan een slechte mondhygiëne, verzwakte immuniteit, gastro-intestinale stoornissen of stress zijn. Aften verdwijnen meestal vanzelf binnen twee weken. Vermijd gekruid en zuur voedsel.
2. Symptomen ontstoken tandvlees
Pijnlijk tandvlees dat bij de minste aanraking irriteert en bloedt. Pijnlijk tandvlees kan ook wijzen op tandvleesaandoeningen. Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen terwijl het roze en strak rond de tanden hoort te zitten.
3. Wat te doen tegen ontstoken tandvlees?
Ontstoken tandvlees kan erg vervelend zijn en leiden tot overgevoeligheid. Gelukkig kun je ontstoken tandvlees in de meeste gevallen thuis behandelen. Om ontstoken tandvlees te helpen genezen, is het belangrijk om je tanden goed te poetsen: vooral als het tandvlees bloedt of gevoeliger is. Wat te doen tegen ontstoken tandvlees?
- Tandenstokers en borstels gebruiken om tanden en tandvlees schoon te maken (en zo tandplak te verwijderen);
- Spoel uw mond regelmatig (vooral na de maaltijd) met een antiseptische mondspoeling of zoutoplossing (½ theelepel zeezout in een glas warm water);
- Breng na het poetsen wat honing aan op ontstoken tandvlees – honing heeft antiseptische eigenschappen;
- Tandvlees masseren met je vingertoppen – zo wordt bloedcirculatie in het tandvlees bevordert;
- Schakel hulp in van bijvoorbeeld een tandarts om tandplak en tandsteen weg te halen.