» Home » Advies en consultancy » Woning verhuren? Dit zijn de belangrijkste regels!

Woning verhuren? Dit zijn de belangrijkste regels!

by Superpress
couple carrying cardboard boxes in living room

Investeren in huurvastgoed is voor u als particuliere vastgoedbelegger een uitgelezen kans om een ​​stabiel en goed rendement op uw investering te behalen. Een tweede woning die u verhuurt genereert maandelijks huurinkomsten, zonder dat u zich daar al te veel zorgen over hoeft te maken, als u de verhuur van uw tweede woning zorgvuldig en correct heeft geregeld. Want een tweede woning huren kan alleen probleemloos als jij en de huurder de regels en gemaakte afspraken respecteren. In dit blogartikel beschreven we de belangrijkste regels waar u rekening mee dient te houden.

Woning verhuren, wat wilt u weten?

  1. Toestemming hypotheekverstrekker
  2. Machtiging van de Vereniging van Eigenaars (VvE)
  3. Controleer verzekering
  4. Rechten en plichten
  5. Wetgeving
  6. Schrijf een goede huurovereenkomst
  7. Bereken de huurprijs

1. Toestemming hypotheekverstrekker

Als u (gedeeltelijk) een hypotheek heeft afgesloten voor de aankoop van uw tweede woning, vraagt ​​u eerst toestemming aan bij de hypotheekverstrekker. Niet alle banken en andere hypotheekverstrekkers staan ​​de verhuur toe van een woning waarop een hypotheek is gebaseerd. Vaak hebben kredietverstrekkers dit duidelijk in hun voorwaarden beschreven, anderen minder duidelijk. Check daarom altijd bij je hypotheekverstrekker of je de woning kunt huren. Zo voorkom je een hoop gedoe, boetes en andere problemen. Is de woning volledig gefinancierd met eigen geld of met een bijzondere huurhypotheek, dan kunt u de woning alsnog op de particuliere huurmarkt zetten.

2. Machtiging van de Vereniging van Eigenaars (VvE)

Bent u van plan een appartement of een huurwoning te kopen? Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar de regels in de splitsingsakte voor een huurverbod. Als er een huurverbod is en je verhuurt het appartement nog, dan kan de Vereniging van Eigenaren beperkingen en boetes opleggen. Een kopie van de akte van splitsing kunt u opvragen bij het Kadaster.

3. Controleer verzekering

De dekking van de opstal- en aansprakelijkheidsverzekering voor de huurwoning kan veranderen als u de woning gaat huren. Neem hierover ook contact op met de verzekeringsmaatschappij om later – net als bij de hypotheek – problemen te voorkomen.

Voor antwoord op lastige vragen kunt u ook altijd in zee gaan met een verhuurmakelaar in Hilversum.

4. Rechten en plichten

Als je de basis hierboven hebt geregeld en gecontroleerd en er zeker van bent dat je je tweede huis kunt verhuren, kan je rol als particuliere verhuurder beginnen. Een belangrijke rol, want met je huurwoning help je ook mee aan het terugdringen van de grote woningnood waar Nederland momenteel mee kampt. Je fungeert als ‘smeerolie’ tussen de sociale huurmarkt en de koopwoningmarkt – voor veel starters en middeninkomens. Een machtige positie die niet misbruikt mag worden.

5. Wetgeving

Zowel voor de huurder als voor u als eigenaar zijn er 7 verplichtingen uit het Burgerlijk Wetboek die van toepassing zijn op elke huurovereenkomst. Op de lijst van in totaal 23 wetsartikelen hebben 9 artikelen betrekking op de verhuurder. De overige 14 artikelen beschrijven de wettelijke verplichtingen van de huurder.

De regels voor het verhuren van de woning die u als verhuurder in acht moet nemen, bestaan ​​in het algemeen uit het permanent ter beschikking stellen van het gehuurde gedurende de overeengekomen huurperiode en het uitvoeren van onderhoud in en aan het gehuurde.

6. Schrijf een goede huurovereenkomst

Met al deze kennis over rechten en plichten bent u er nog niet. Voordat u tot de daadwerkelijke verhuur kunt overgaan, dient u deze afspraken vast te leggen in een huurovereenkomst. Een goed huurcontract schrijven betekent huren zonder zorgen. Een verhuurmakelaar kunt u helpen bij het opstellen van een goede huurovereenkomst.

7. Bereken de huurprijs

Bereken de huurprijs voordat u een huurovereenkomst schrijft. Want een belangrijk onderdeel van het huurcontract is natuurlijk de huur. Hoeveel moet de huurder betalen voor de huur van uw tweede woning? U raadt het al, de regels en voorschriften gelden ook voor het berekenen van de juiste huur. Het is niet toegestaan ​​om zomaar een prijs vast te stellen. Zo is het zinvol om de huur op te splitsen in een “basishuur” en een servicetoeslag.

Ook moet u nagaan of de woning onder de zogenaamde “liberaliseringsgrens” van € 737,14 valt. Beneden deze grens wordt de maximale huur bepaald met behulp van het Woningwaarderingssysteem (WWS). Boven deze grens kunt u als verhuurder zelf de huurprijs bepalen.

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden