Waarschijnlijk ben je op deze pagina gekomen omdat je meer informatie wilt over de nieuwe “rookmethode” of omdat je een elektronische sigaret wilt kopen. Hoe dan ook, je bent hier aan het juiste adres. We zijn enthousiast over het nieuwe roken en willen deze met je delen door je een kwalitatief en betaalbaar alternatief te bieden. Wil je weten hoe de elektronische sigaret werkt, of deze schadelijk is en waar je op moet letten bij het kopen van een e-sigaret? Lees dan snel verder en oordeel zelf of je ook moet overstappen op e-sigaretten.
E-sigaret, wat wilt u weten?
- Zijn elektronische sigaretten schadelijk of slecht?
- Waar bestaat een e-sigaret uit?
- Welke wetgeving is van toepassing op de e-sigaret?
1. Zijn elektronische sigaretten schadelijk of slecht?
Of e-sigaretten schadelijk of slecht zijn, is een veelbesproken onderwerp. Veel mensen met een aversie tegen tabak hebben vaak dezelfde aversie tegen elektronische sigaretten, terecht of niet. Er is momenteel geen definitief antwoord op de vraag of e-sigaretten op de lange termijn schadelijk of slecht zijn. Waarom? Omdat er simpelweg te weinig onderzoek is omdat het product nog maar relatief kort op de markt is. Het RIVM en het Trimbos-instituut hebben technische fiches over de elektronische sigaret gepubliceerd waarin ze presenteren wat nu bekend is, maar ze kunnen ook geen definitieve conclusies trekken. Wil je meer weten? Ook de vraag of e-sigaretten beter of net zo slecht zijn als gewone sigaretten vinden wij een zeer belangrijke vraag. Als je iemand kent die is overgestapt op vapen, vraag hem dan of hij beter of slechter is geworden na de overstap (iemand die volledig is overleden en ermee is gestopt). In ons geval krijgt u een bevestigingsantwoord, en wij zijn zeker niet de enigen.
2. Waar bestaat een e-sigaret uit?
De elektronische sigaret bestaat uit 3 delen: een batterij, een verstuiver en een mondstuk. Natuurlijk inhaleer je door het mondstuk. Er zijn eigenlijk 3 soorten elektronische sigaretten:
- Elektronische wegwerpsigaret, hier vormen de batterij, de verdamper en het mondstuk een solide eenheid. De elektronische wegwerpsigaret wordt leeg in zijn geheel weggegooid en is daarmee relatief de duurste en milieubelastende variant.
- Cartridge E-sigaret, het mondstuk dient tevens als opbergplaats voor de e-liquid. Wanneer de cartridge leeg is, wordt deze vervangen door een nieuwe cartridge gevuld met e-liquid. Deze variant is vaak iets goedkoper dan de wegwerp elektronische sigaret.
- Oplaadbare e-sigaret, de e-liquid zit in een oplaadbare vaporizer, ook wel clearomizer genoemd. Bij deze elektronische sigaret wordt alleen de e-liquid vervangen en kan de gebruiker met dezelfde elektronische sigaret van smaak wisselen. Het is over het algemeen de goedkoopste vorm van vapen en ook de minst schadelijke voor het milieu.
De vape/e-sigaret bevat een verwarmingselement (ook wel coil genoemd) dat de e-liquid omzet in damp. De batterij is een soort spanningsbron die zowel handmatig als automatisch kan worden geactiveerd en het verwarmingselement activeert. Bij handmatige e-sigaretten activeer je het verwarmingselement door op een knop te drukken. Bij een automatische e-sigaret activeer je het verwarmingselement door lucht aan te zuigen via het mondstuk. De 3 varianten van elektronische sigaretten zijn er in automatische en handmatige vormen.
3. Welke wetgeving is van toepassing op de e-sigaret?
Voor de verkoop van elektronische sigaretten en navulverpakkingen treedt per 1 februari 2015 het voorlopige besluit Wet elektronische sigaretten in werking. Hieruit volgen de belangrijkste regels:
- De e-liquid dient verpakt te zijn in een navulverpakking met een maximale inhoud van 10ml.
- De navulverpakking van de elektronische sigaret mag maximaal 2 ml bevatten.
- De verpakking van de e-liquid moet een kindveilige sluiting hebben.
- De e-liquid mag niet meer dan 20 mg/ml nicotine bevatten.
- De elektronische sigaret moet vergezeld zijn van een briefje met informatie over de producten, de importeur en de waarschuwingen.
- Verpakkingen voor elektronische sigaretten moeten voldoen aan bepaalde voorschriften met betrekking tot waarschuwingen etc.