Uw mondgezondheid is belangrijker dan u denkt. De gezondheid van uw mond, tanden en tandvlees beïnvloedt onder andere uw algehele gezondheid. Een ontstoken kies leidt tot hoofdpijn, deze hoofdpijn kan dan weer leiden tot zaken als vermoeidheid. Lees verder wat het belang is van goede mondhygiëne.
Wat is het verband tussen mondgezondheid en algehele gezondheid?
Net als andere delen van het lichaam wemelt de mond van onschadelijke bacteriën. Maar de mond is een toegangspoort tot de spijsverteringskanaal en luchtwegen, sommige van deze bacteriën kunnen ziekte veroorzaken.
Normaal gesproken houdt de natuurlijke afweer van het lichaam en een goede mondverzorging, zoals dagelijks poetsen en flossen, bacteriën onder controle. Zonder goede mondhygiëne kunnen de bacteriën groeien tot niveaus die kunnen leiden tot mondinfecties, zoals tandbederf en tandvleesaandoeningen.
Ook kunnen bepaalde medicijnen de speekselvloed verminderen. Speeksel is belangrijk want het verwijdert voedsel en neutraliseert zuren die door bacteriën in de mond worden geproduceerd. Hierdoor beschermt het tegen ziektekiemen die zich vermenigvuldigen en daardoor ziekten veroorzaken. Het belang van goede mondhygiëne is in deze zin erg belangrijk.
Studies suggereren dat orale bacteriën en ontstekingen geassocieerd worden met een ernstige vorm van tandvleesontsteking (parodontitis), welke een rol kunnen spelen bij bepaalde ziekten. Sommige van deze ziekten, zoals diabetes en hiv/aids, kunnen de weerstand van het lichaam tegen infecties verminderen, waardoor mondgezondheidsproblemen erger worden.
Welke aandoeningen kunnen worden gekoppeld aan mondgezondheid?
Het belang van goede mondhygiëne is enorm en slechte mondhygiëne kan bijdragen aan verschillende ziekten en aandoeningen, waaronder:
Endocarditis. Deze infectie van de binnenbekleding van uw hartkamers of kleppen (endocardium) treedt meestal op wanneer bacteriën of andere ziektekiemen uit een ander deel van uw lichaam, zoals uw mond, door uw bloedbaan reizen en zich hechten aan bepaalde delen van uw hart.
Hartziekte. Hoewel het verband niet volledig wordt begrepen, suggereren sommige onderzoeken dat hartaandoeningen, verstopte slagaders en beroertes mogelijk verband houden met de ontsteking en infecties die orale bacteriën kunnen veroorzaken.
Complicaties van zwangerschap en bevalling. Parodontitis is in verband gebracht met vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
Longontsteking. Bepaalde bacteriën in uw mond kunnen in uw longen terechtkomen en longontsteking en andere aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken.
Bepaalde aandoeningen kunnen ook van invloed zijn op uw mondgezondheid, waaronder:
Suikerziekte. Door de weerstand van het lichaam tegen infecties te verminderen, brengt diabetes uw tandvlees in gevaar. Tandvleesaandoeningen lijken vaker voor te komen en ernstiger te zijn bij mensen met diabetes. Onderzoek toont aan dat mensen met tandvleesaandoeningen het moeilijker hebben om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Regelmatige parodontale zorg kan de diabetes controle verbeteren.
hiv/aids. Mondproblemen, zoals pijnlijke slijmvliezen, komen vaak voor bij mensen met hiv/aids.
Osteoporose. Deze bot verzwakkende ziekte is gekoppeld aan parodontaal botverlies en tandverlies. Sommige geneesmiddelen die worden gebruikt om osteoporose te behandelen, hebben een klein risico op schade aan de botten van de kaak.
Vertel uw tandarts tijdens de periodieke controle over eventuele medicijnen die u gebruikt en veranderingen in uw algemene gezondheid, vooral als u onlangs ziek bent geweest of een chronische aandoening heeft, zoals diabetes. Voor meer hulp verwijzen we u graag door naar de specialisten van KT3 Tandartsen.
Hoe behoud ik een goede mondhygiëne?
Om uw mondgezondheid te beschermen, moet u dagelijks een goede mondhygiëne routine toepassen.
Poets uw tanden minstens twee keer per dag en minimaal twee minuten per keer. Gebruik een zachte borstel en gefluorideerde tandpasta.
Dagelijks flossen. Flos dagelijks uw tanden, het liefst na een grote maaltijd of tanden poetsen.
Gebruik mondwater om voedselresten te verwijderen die na het poetsen en flossen zijn achtergebleven.
Eet gezond en beperk suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken.
Vervang uw tandenborstel elke drie tot vier maanden, of eerder als de borstelharen uitwaaieren of versleten zijn. Voor meer informatie, lees ons blog over tandenborstel vervangen.
Plan regelmatig een afspraak bij uw tandarts. Wij raden u aan de specialisten van KT3 Tandartsen te benaderen.
Neem ook contact op met uw tandarts zodra zich een mondgezondheidsprobleem voordoet. Zorgen voor uw mondgezondheid is een investering in uw algehele gezondheid.