Geen wonder dat u kieskeurig bent als het gaat om het kiezen van een nieuwe accountant! Een accountant of accountant is in sommige gevallen te duur voor een ondernemer, wat helemaal niet nodig is.
In het slechtste geval kost een accountant/accountant 1.000 tot 3.000 euro per jaar, en dan krijg je af en toe een e-mail over hoeveel je moet overmaken naar de belastingdienst.
In dit blog geven we je 6 waardevolle tips voor het kiezen van een goede accountant.
6 tips voor het kiezen van een goede accountant
1. Kies of je een accountant of boekhouder nodig hebt.
Een accountant is niet hetzelfde als een boekhouder, al kunnen zij veel van hetzelfde werk voor u doen. Het grote verschil is dat iedereen, ook jij, zich boekhouder mag noemen. De accountant is een beschermd beroep. Accountants hebben een universitaire opleiding genoten en zijn verplicht hun kennis jaarlijks te actualiseren. In die zin biedt een accountant een grote kwaliteitsborging. Maar… accountants zijn veel duurder en er zijn ook hele goede boekhouders die hun werk zeer serieus nemen en u goed van dienst kunnen zijn. Maar je moet heel goed kijken of deze voldoende (actuele) kennis heeft (zie ook punt 5).
2. Zoek uit of de accountant/boekhouder met de tijd mee verandert.
Dankzij het internet en de duizelingwekkende snelheid waarmee de technologie zich ontwikkelt, wordt het echt “boekhouden” steeds eenvoudiger. U kunt bankafschriften automatisch downloaden. Veel boekhoudsoftware programma’s hebben een scanfunctie zodat je de factuur aan de boeking kunt koppelen. Veel boekhoudsoftwareprogramma’s zijn online, waardoor u op elk moment zelf uw financiële situatie kunt zien. Deze ontwikkelingen besparen niet alleen veel tijd in de verwerking, maar ook veel tijd in de analyse. Praat met uw potentiële boekhouder of accountant over deze punten. Een goed voorbeeld is Kennemerwaert. Kennemerwaert is een accountant in Heemskerk welke gebruik maakt van nieuwe technologieën en slim omgaat met programma’s.
3. Doe geen zaken met hem als je de accountant niet kunt volgen
Accountants en boekhouders zijn experts. Dat is fijn, want daar huren we ze voor in. Maar… de experts vergeten vaak dat we qua kennis tien stappen achter lopen.
Vraag het bijvoorbeeld aan uw nieuwe adviseur tijdens het kennismakingsgesprek; “Kun je me nog eens uitleggen waarom het eigen vermogen aan de rechterkant van de balans staat en niet aan de linkerkant?” Of “Waarom zijn mijn liquide middelen niet hetzelfde als mijn eigen vermogen?” En als hij zijn antwoord niet krijgt, is hij de verkeerde.
4. Sluit 100% sluitende prijsafspraken
Vooral accountants zijn gewend om eenvoudig per gewerkte minuut te factureren. U wilt niet geconfronteerd worden met vervelende rekeningen? Zorg dan voor 100% duidelijke afspraken. Betaalt u een enorm bedrag per jaar? Dan moet u precies weten wat er in dit bedrag zit. Spreek ook een vrijblijvend kennismakingsgesprek af. belangrijk; afspreken dat u kunt bellen met een vraag en dat u alleen een rekening krijgt als hij dit expliciet aankondigt.
5. Zoek uit hoe goed hij/zij kennis behoudt
Volgt de accountant of boekhouder nog een opleiding? Hoe wordt de fiscale kennis op peil gehouden? Zijn ze op de hoogte van de nieuwe btw-regels van de EU? Zijn ze lid van een beroepsvereniging zoals NBA of NOAB? Zoveel vragen die u zullen helpen een adviseur te selecteren die op de hoogte blijft van zijn kennis.
6. Stap over op slim boekhouden!
Intelligente berekeningen en dat u optimale zekerheid heeft tussen:
- overzicht van de cijfers
- kosten voor boekhouding in
- tijd en energie die u moet besparen
- Intelligente berekeningen en reflectie op twee essentiële vragen:
Wat doe ik zelf en wat besteed ik uit? (en dat is voor iedereen anders)
Welk programma moet ik gebruiken? (en het is ook voor iedereen anders, kijk bijvoorbeeld eens naar de vergelijking boekhoudsoftware)
Kennemerwaert in Heemskerk laat je graag alle ins en outs van boekhouden en accounting zien. Ga vrijblijvend een gesprek aan en kijk wat we voor je kunnen betekenen!